Så undviker du fläckar från svett

Att svettas är något som vi alla gör, mer eller mindre. Men något som alla svettande människor kan drabbas av är att få svettfläckar på kläderna – men som tur är finns olika knep man kan ta till för att slippa dessa.

Om du vill rädda din outfit och slippa svett i form av fula fläckar på kläderna finns det en del saker du kan göra. Om du svettas riktigt mycket och upplever problem med svetten på så sätt, ska du dock uppsöka läkarvård, våra tips – hur noga du än är – kommer troligtvis inte att hjälpa om du till exempel lider av hyperhidros vilket är en sjukdom som gör att man svettas extra mycket. Men om du bara svettas normalt kan vi definitivt stå till tjänst. Här kommer några smarta tips som Nyheter24 tipsar om:

  • Använd deo med antiperspirant i – denna applicerar du på kvällen innan läggdags och täpper igen porerna som du svettas ur, det är med andra ord inte samma sak som att ha en vanlig deodorant som bara maskerar doften, denna tar bort själva svetten.
  • Välj att ha på dig rätt kläder – vissa plagg och material drar åt sig svett mer än andra. Se därför till att använda rätt variant och material som andas såsom bomull, ull, eller silke, vad du ska undvika är syntetmaterial som stänger in fukt och bakterier samt får dig att svettas ännu mer.
  • Stressa mindre och svettas mindre – svettkörtlarna påverkas av stress, så se till att inte stressa upp dig i onödan för att slippa svettiga händer, armhålor och svett på andra ställen.
  • Maten påverkar också – undvik starkt kryddad mat, det ger mer svettproduktion.
  • Drick mycket vatten – svett luktar inte, det är vad du ätit druckit som påverkar hur svetten lutar och om du är ordentligt påfylld med vätska så sänks din kroppstemperatur och du behöver inte svettas när du blir varm, för kroppen är redan tillräckligt nedkyld av vätskan inombords.