Rädda outfitten och slipp svetten

Få saker sabbar en outfit som svett. Vamligast är svettringar under armarna, s.k. lökringar. Ryggen är det näst vanligaste stället, framför allt som man ofta har ryggsäck på sig. Sedan finns det handsvett, som kanske framför allt är jobbigt om man ska ta någon i hand. Det kan gå att undvika, men det finns också många arbeten, exempelvis säljare av olika slag, där det är en viktig del av jobbet att ständigt skaka hand.
Och då har vi ändå inte pratat om det jobbigaste av allt: fotsvett. Det finns inget som är så oskänt som att känna hur foten liksom flyter runt inne i skon. Och det finns inget som luktar så illa som ett par svettiga skor eller strumpor. Lyckligtvis finns det hjälp att få. En svettbehandling med botox kan hjälpa mot svettbesvär.
Alla svettas mycket vid fysisk ansträngning, eller när de blir nervösa. Under puberteten svettas också många mer än vid något annat tillfälle i livet. För en del är kraftig svettning dock inte ett övergående tillstånd. Dessa människor lider av hyperhidros, ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av kraftig svettning över hela kroppen. Det är okänt vad som orsakar hyperhidros, men man misstänker att ärftliga faktorer kan ligga bakom. Kraftiga svettningar kan även bero på övervikt, klimakteriebesvär eller som biverkning av medicinering.
Besvären kan lindras genom att en läkare remitterar patienten till en specialist för behandling, exempelvis med botox eller jontofores. Det senare är en behandling som innebär att händerna placeras i ett vattenbad, som svagström leds genom. Behandlingen är tidskrävande men har god effekt. Dessutom lämpar den sig bäst mot handsvett.